O meni

Close-up of Computer Keyboard

Hvala što ste svratili! Budući da ste ovdje, to mora značiti da ste znatiželjni o tome tko sam i zašto pišem o financijskoj neovisnosti (i prijevremenom umirovljenju, iako ću vjerovatno i dalje raditi kad postignem financijsku neovisnost). Pokušat ću biti kratak i jasan, ali ako želite saznati više, slobodno me kontaktirajte izravno.

Tko sam ja?
FinaKuna

Živim normalnim životom u Hrvatskoj. Po zanimanju sam programer. Pod normalnim životom mislim na život gdje nisam ugrožen ratovima ili drugim problemima nestablinih zemalja.

Zašto blog o financijskoj slobodi i prijevremenom umirovljenju?
Postoji razlog zašto sam opsjednut temom financijske neovisnost:
Želim svoje vrijeme provesti s ljudima koje volim, radeći stvari koje su doista važne i pomoći drugima da ostvare isto. Nemam nekakvu želju da postanem miljarder i živim stilom nekih razuzdanih bogataša. ( iako mnogi od njih žive skromnije nego dosta đikana koji voze dobra auta i nose markiranu odjeću).

Želim raditi stvari koje su doista važne. Svakako, radim na super problemima raznih tvrtki, ali je li to stvarno uvijek važno? I kome je to važno? Dakako smatram da je jedna od važnih osobina i čovjekov rad tako i kada dođem to te financijske neovisnosti ne planiram prestati raditi. Jer čovjek bez rada je uistinu manje čovjek.

Stvari poput obavljanja dobrotvornih poslova, gledanja moje buduće djece kako odrastaju i biti “super otac”, muž i prijatelj. Ovo je sve dakako moguće i kada smo zaposleni ali postaje puno lakše i intenzivnije bez posla na puno radno vrijeme.

Možda ćete reći da nisam odgovorio na postavljeno poitanje. Što me je nagnalo da počnem pisati blog o toj temi. Ljudi općenito vole popise, pa evo tri konkretna razloga:

 • Želim biti usredotočen na svoj cilj čineći se odgovornim pred čitateljima bloga
 • Želim pomoći drugima da postignu financijsku neovisnost i rano umirovljenje i da s toga mogu živjeti bolji i sretniji život
 • Dakako nadam se da ću pišući za ovaj blog otkriti mnoge alternativne izvore pasivnog prihoda

Evo nadam se da ce te moci reci:

“Ako sam i vidio dalje od drugih, to je zato što sam stajao na ramenima divova.”
Sir. Isaac Newton

Nadam se da ste zainteresirani i da želite pratiti moje putovanje do sada i ubuduće. Dakako dok se malo blog ne pokrene neće biti tako česte objave ali nadam se da će se to uskoro promjeniti. ( za sada pokušavam jednom tjedno postati)

Ako budete imali pitanja, mozete me kontaktirati na:

2 misli o “O meni

 1. Pozdrav,

  Prije svega, svaka čast na blogu. Rijetko se susrećem s nekim iz RH tko je malo više upoznat s p2p investiranjem. Naletio sam na tvoj blog pokušavajući naći odgovor na pitanje kako tretirati zaradu od investicije na Mintosu kad je u pitanju plaćanje poreza na dohodak od kapitala. Najlogičnije bi bilo da se to smatra dohotkom od kapitala po osnovi kamata, ali mi je u tom slučaju blesavo svaki dan slati izvješća poreznoj o tome da sam tog dana zaradio 1€ na osnovu kamata. Zapravo, čak bi i trebao im platiti 12% od tog eura u tom slučaju! U protekloj godini sam prebio zaradu ostvarenu na Mintosu s gubitkom od dohotka od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka i tako se oslobodio sastavljanja JOPPD obrasca.
  Ove godine to neću moći učiniti jer očekujem da će se realizirati poveća dobit po osnovi kapitalnih dobitaka te ću onda morati prijaviti i profit ostvaren na Mintosu. Kako ti to prijavljuješ? Na kraju godine ili svakog dana šalješ poreznoj JOPPD obrasce i plaćaš 12% od dnevne dobiti?

  P.S. Tvoj ulagački portfelj je bome jako agresivan 🙂 68% portfelja u p2p loans + 21% u Crowdfunding… sv aka čast na odvažnosti. Vjerojatno si mlađi investitor pa je takav rizik i opravdan. U svakom slučaju, sretno u daljnjoj borbi financijsku slobodu!

  Pozdrav,
  Matija

 2. Pozdrav Matija,
  da zarada od p2p se tretira kao DOHODAK od kapitala i po tome podljeze onim “pametnim” pravilima o tome kada se oni trebaju predati. Neki to sve ispune i prijave na kraju godine, jer vecini se neda tako male iznose prijavljivati svako malo. Legalnost ovoga je dakako upitna. Inace gubitke dohodka od kapitala se NE moze koristiti da se prebije dobitke od kapitala niti obratno. Tj. u Vašem slucaju ne moze se koristiti kapitalni gubitci da bi se prebila zarada od dohodka od kapitala.
  Osobno to prijavim na kraju godine, na pocetku sam prijavljivao svako malo ali to je brzo postalo veoma naporna praksa. Mozda u buducnosti napravim nekakav alat koji bi mi to automatizirao pa bi jednim upisivanjem i klikom to sve sredio.

  Sto se tice agresivnosti portfolia moram azurirati stvari jer sad sam se prebacio malo i na domace ZSE trziste, dionice itd (vecinom radi jednostavnosti, dividende dolaze na racun porez i sve bude sredeno, jedino ako prodajes dionice moras ispunjavati JOPPD na kraju godine). Nazalost druge obveze puno unosnije od ovoga bloga sprjecavaju me da u njega ulazem puno vremena.
  U buducnosti bi trebao biti i clanak sa instrukcijama kako se obavlja ovo placanje.
  Nadam se da Vam je ovaj odgovor pomagao.
  Svako dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *