E-savjetovanje

U zadnje vrijeme imam bas imam nekako volju za istrazivanjem. Pa tako citajuci razne prospekte i statute dobrovoljnih mirovinskih fondova završio sam na interesantnoj stranici. Tj. e-savjetovanja.

I naišao sam na ovaj dragulj. E-savjetovanje. Pa o cemu se radi:

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Prevedeno na seljacki, mozete vidjeti javne rasprave o raznim zakonima koje se predlažu. Tako iz ciste znatizelje sam ošao pogledati što sve pišu o mirovinskim fondovima ( da zadnje vrijeme ih malo intenzivnije istrazujem). Pa evo jedne rasprave:

Onaj mali broj vam oznacava cinjenicu da je netko komentirao clanak. A kada pritisnete jednu od ponudenih kucica desno mozete vidjeti tko je napisao komentar i odgovor samog autora.

Ako vam se da citati sto je odredeno drustvo napisalo mozete pronaci raspravu na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=8786
Zašto je ova rasprava interesantna. Prva stvar jest da je zanimljivo vidjeti kako u nekim clancima institucije ili drustva zele pogurati svoje interese dok u drugim je vidljivo da rade sa zakonodavcima da bi poboljsali uslugu koju nude građanima. A koji su clanci koji to ostavljam vama na razmisljanje.
U ovom odgovoru autora vidimo da se odbija prijedlog:

Razlozi odbijanja:
(Prijedlog Erste)
PRIJEDLOG IZMJENA ČLANKA 221. ST. 4. (4) Članovima fonda prenositelja i fonda preuzimatelja mora se omogućiti prelazak u drugi fond bez naplate naknade za izlaz u roku iz stavka 3. ovoga članka te u roku od dva mjeseca nakon izvršenog pripajanja, osim u slučaju pripajanja iz članka 207., stavak 4. i 5. kada je vrijednost neto imovine zatvorenog fonda prenositelja jednaka ili manja od 1/10 vrijednosti neto imovine fonda preuzimatelja.

Prijedlog koji se odnosi na uvođenje novog pojma – efikasno upravljanje imovinom i obvezama mirovinskog fonda se odbija, jer nije predmet ove izmjene Zakona.

Seljacki: Pajdo izašao si iz okvira rasprave necu raspravljati o tome

Nadalje, izmjene vezane uz obvezne statusne promjene, predložena odredba 221. stavak 4. se odbija. Iz prijedloga nije razvidno želi li se zabraniti članovima prelazak u drugi fond, ili prelazak bez izlazne naknade ili prelazak u roku od 2 mjeseca+30 dana, ili im se onemogućava sve kumulativno. S obzirom da je navedeni prijedlog već iznesen na sastancima Radne skupine, pretpostavljamo da je namjera odredbe zabrana prelaska bez izlazne naknade.

Seljacki: Zakomplicirali bi stvari s tom promjenom 221. stavak 4. I radi toga se odbija. Ne razumi se iz prijedloga zeli li se zabraniti clanovaka prelazak u drugi fon, prelazak bez izlazne naknade ili prelazak u roku o ….. Uglavnom zelite da UVIJEK kada prelazi covik iz jednog u drugi fond placa IZLAZNU NAKNADU:

Izlazna naknada plaća se samo kod prelaska člana u drugi dobrovoljni mirovinski fond kojim upravlja drugo dobrovoljno mirovinsko društvo. Nije ispravno niti pravedno nametnuti članu obvezu plaćanja izlazne naknade zbog pripajanja na koje on ni približno nema nikakav utjecaj (jer pokrovitelj više ne postoji ili ne može uplaćivati ili neki treći razlog).

Seljacki: Nemozes covika kaznit ako se nesto dogodi sto nije u njegovom utjecaju. Ako se zeli prebacit u drugi fond onda naplati ali inace ne.

Eto tako dragi citatelji vidimo kako ima ljudi koji se bore za nasa prava. Ili barem meni to pocetniku u svemu ovome tako izgleda. Što vi mislite. Evo mozete se slobodno izraziti preko komentara dolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *